• Wpisów: 189
  • Średnio co: 11 dni
  • Ostatni wpis: 3 lata temu, 20:02
  • Licznik odwiedzin: 13 405 / 2126 dni
 
karolinadx
 
Ciasto puszyste [Ciasto jest albo na 2 pizze okrągłe średniej wielkości albo na całą blachę z piekarnika]
400 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek/oleju
2/3 szkl. mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
bazylia, oregano, tymianek

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez ok 10 min. Następnie odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę posmarować olejem. Smaruję na grubo i mam pewność że pizza się nie przyklei Cienko rozwałkować na 5-6 mm i ponakłuwać widelcem. Ciasto rozwałkowane bez problemu da się przenieść na blachę. Nie trzeba podsypywać mąką - ciasto nie przykleja się do niczego.

Sos pomidorowy
koncentrat pomidorowy
woda przegotowana zimna
zioła

W zależności ile chcemy sosu: kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, wymieszać z taką ilością wody, żeby sos nadal był gęsty (ja dodaje o 2-3 łyżeczki mniej wody niż koncentratu). Dodać zioła według uznania. Odstawić na ok 30 min.
Ja użyłam przecieru pomidorowego, który, aby był gęstszy, odparowałam na patelni do pożądanej konsystencji no i odpowiednio przyprawiłam:)


Obłożenie pizzy
Do pizzy dodaję to co mam pod ręką, może to być:
z wędlin: szynka, kiełbasa, pierś z kurczaka
z puszki: kukurydza
ze słoika: ogórek konserwowy, papryka konserwowa
ze świeżych warzyw: pomidory, papryka, pieczarki, cebulka
Starty ŻÓŁTY SER koniecznie!
Cebulkę zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w talarki i udusić na masełku. Paprykę pokroić w paseczki i również dusić do miękkości na oleju. Ogóraski pokroić w plasterki lub półplasterki.
Szynkę w paseczki pokroić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami (słodką papryką, curry, pieprzem, solą-jakie kto lubi) po czym usmażyć na oleju na złoto.
Nie podałam ilości składników, bo inni wolą więcej a inni mniej dodatków, więc każdy wedle własnego gustu obłoży swoją pizzerinę.

Na cieście smarujemy sos, posypujemy serem żółtym startym (oczywiście można i na koniec go dać), dalej wszystko inne. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C.

IMGP3537.JPG

Nie możesz dodać komentarza.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego